Assalamualaikum...


Rotavirus Kian Menular di Malaysia

Semenjak dua menjak nie, Malaysia digemparkan dengan isu penyakit baru yang datang ke Malaysia nie. Rotavirus nie bukanlah sesuatu penyakit yang baru, cuma ia baru menular di Malaysia terutamanya di negeri Perak yang telah mengorbankan dua nyawa bayi.  Manakala 2,236 penduduk di Hilir Perak dan Batang Padang dipercayai telah dijangkiti dengan penyakit ini.

Penyakit Rotavirus ini mulai dikesan pada 27 Januari tahun ini apabila seramai 2,236 penduduk di Hilir Perak dan Batang Padang ini mendapat rawatan yang dipercayai mengalami muntah-muntah dan cirit birit. Rotavirus ini juga berpunca daripada penyakit bawaan air dan makanan yang tidak bersih.  (more…)

Posted on 11 February '12 by , under kesihatan, realiti, tips. No Comments.

(Video) Kuch Kuch Hota Hai Fenomena Filem Bollywood di Malaysia

Mesti ramai yang menangis, berteriak-teriak terutamanya perempuan mahupun lelaki apabila menonton Filem Kuch Kuch Hota Hai nie. Walaupun sudah berusia 14 tahun, Filem Kuch Kuch Hota Hai masih tidak boleh dilupakan kerana inilah satu-satunya filem yang menaikkan martabat Filem Bollywood terutamanya di Malaysia, pada sekitar tahun 1998 sehingga awal tahun 2000.

Pada hari nie, TV3 telah memainkan semula Filem yang penuh nostalgia nie dan tak mustahil ramai yang akan menanti filem nie di TV3 walaupun boleh di’download atau ditonton melalui youtube. Tapi, berbeza kalau menonton di TV3 sebab ada subtitle yang penuh dan mudah difahami kan? (more…)

Posted on 11 February '12 by , under hiburan, video. No Comments.

Semangat Update Blog Dengan Macbook Pro

Yeahhhh! Akhirnya yang diidam-idamkan selama nie sudah tercapai. Macbook Pro 13″ i5 jer, tak mampu nak beli i7 atau saiz yang lagi besar. Yang nie pun dah cukup bagi orang macam aku nie.

Memang rasa kekok bila lama tak guna Mac Os nie. Last sekali aku guna Mac Os nie tahun 2004 dan masa tu aku bekerja di PPKS Production (ICATS). Masa tu pun guna Mac G3 lagi, hohoho #oldskool kan? Hehehe.. Tapi itulah hakikatnya dan ada jugak guna iMac version yang bulat tu. Nanti aku buat entri pasal benda-benda nie. InsyaAllah…  (more…)

Posted on 1 February '12 by , under Apple, blog. No Comments.

Tema Versi 4 SamsulAhmad.com

Alhamdullillah, akhirnya siap jugak tema versi 4 untuk blog saya nie. Walaupun dalam membuat job luar, sempat jugak untuk ‘menyelit’ menghabiskan tema “Semerah Darah Yang Mengalir”. Wah! Tajuk theme bajet hebat konon. Hahaha… Ada Aku Kisah?

Theme nie sebenarnya nak release untuk tahun 2012, tapi memandangkan tinggal 15 hari lagi kita akan masuk ke alam 2012, tak salah kot release awal kan? Kenapa theme nie merah? Takde kaler lain ke? Bukan takde kaler lain, memang dari dulu lagi memang nak buat theme yang merah menyala macam nie. :) Tapi sebelum nie takde idea lagi nak buat layout atau template yang sesuai. Yang sekarang nie kira sesuai kot…  (more…)

Posted on 15 December '11 by , under blog, theme. 6 Comments.

Wordless Wednesday #4 Nasi Penyet Terubok Masin

nasi penyet terubok

Maksud Wordless Wednesday: Setiap hari Rabu, semua blogger post gambar di blog mereka tanpa meletakkan sebarang keterangan untuk menjelaskan gambar tersebut, biar gambar yang menceritakan semuanya.

Posted on 14 December '11 by , under wordlesswednesday. No Comments.